رئیس کل سازمان سرمایه گذاری و کمک های فنی و اقتصادی ایران گفت: باید شرکت های بین المللی صاحب صلاحیت مطالعات توجیهی، پروژه های زیربنایی را برعهده داشته باشند.
به گزارش روابط عمومی سازمان سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی وفنی ایران به نقل از خبرنگار اقتصادی ایرنا،' بهروز علیشیری' در دومین نمایشگاه تخصصی صنعت فرودگاهی و هوانوردی و فرصتهای سرمایهگذاری در فرودگاههای ایران، اظهار داشت:باید در طراحی و مدلسازی پروژه های مهم زیربنایی از قابلیت شرکت های توانمند استفاده کنیم چرا که هیچ سرمایه گذار بزرگ بین المللی بدون مطالعه وارد هیچ پروژه ای نمی شود.
وی با بیان اینکه وضع موجود شیوههای تامین منابع مالی برای توسعه زیرساختها و الگوهای جذب منابع در کشور مناسب نیست،ادامه داد: علاوه بر این آمادگی استفاده از منابع در کشور وجود ندارد ضمن اینکه ترکیب مدل سازی بخش خصوصی و دولتی مناسب نیست.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: رغبت سرمایه گذاران بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در پروژه های زیربنایی به علت بازگشت ضعیف سرمایه، پایین است.
علیشیری با اشاره به اینکه در دنیا برای پروژههای زیربنایی و توسعهای از منابع عمومی و دولتی استفاده نمیکنند،خاطرنشان کرد:بودجه عمومی دولتی، صندوق توسعه ملی و تسهیلات بانکی ابزار نهایی تهیه منابع اجرای پروژهها نیست، بلکه این منابع باید در کنار منابعی باشد که از بازار تامین می شود.
رئیس کل سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران با بیان اینکه 600 تا 700 میلیارد دلار جریان ورودی سرمایهگذاری در پروژههای زیربنایی است، افزود: تاکنون در استفاده از منابع عمومی، یا تسهیلات را از منابع داخلی تامین کرده و یا به سراغ بانکها میرفتیم و در غیر این صورت از مؤسسات بینالمللی فاینانس میگرفتیم در حالی که تسهیلات فاینانس باید به سرمایه تبدیل شود.
علیشیری با اشاره به اینکه مهمترین شکل تجهیز منابع مورد نیاز در پروژه های زیربنایی روش غیر قرضی است اظهار داشت: در این روشها میتوان از سرمایهگذاری مستقیم خارجی، مطالعات جبرانی و مشارکت خصوصی - دولتی استفاده کرد.
رئیس کل سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران شاخصه های قانون تشویق و حمایت سرمایه گذاریهای خارجی را عدم محدودیت در درصد مشارکت سهمی عنوان کرد و گفت: در فاینانس یا مدل قرضی ریسک تجاری پروژه بر عهده وامگیرنده است.
وی ادامه داد: امروزه 95 درصد پروژههای عمرانی کشور از روشهای ساده تامین مالی استفاده میکنند که باید به سمت روش مشارکت خصوصی - دولتی بروند.
علیشیری با اشاره به اینکه در توسعه پروژهها از مدل سرمایهگذاری BOO استفاده چندانی نشده است، اظهار داشت: شرکتهای خصوصی بدون انجام مطالعات قوی وارد اجرای پروژه نمی شوند.
وی با اشاره به اینکه مشارکت خصوصی - دولتی یکی از نکات تعیین کننده برای اجرای پروژهها است اظهار داشت: بودجههای عمرانی دولت برای دستگاههای زیربنایی کشور باید بسته شود و تنها مدل سرمایهگذاری خصوصی- دولتی مورد استفاده قرار گیرد.
رئیس کل سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران خاطرنشان کرد: باید بتوان از منابع عمومی دولت و منابع بانکهای توسعهای در اختیار پروژهها قرار داد تا بدین ترتیب حجم پروژههای عمرانی کشور به پنج برابر افزایش یابد.